Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του Αματρίτσε, του χωριού που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, κάνει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και...
έγγραφα που αποκαλύπτει, στο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε, προβλέπονταν η καταστροφή και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους του, σε περίπτωση σεισμού.
«Είναι όλα γραμμένα στη σελίδα 18 του εγγράφου που κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί. Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι. Και, όπως είδαμε με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθούν» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
Οπως αναφέρει οι κίνδυνοι ήταν ορατοί «ειδικά σε μικρές πόλεις ακόμη και στην πρωτεύουσα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους».
Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της L’espresso, τονίζεται ακόμη πως τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και όποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης έγιναν, ήταν τον… προηγούμενο αιώνα.
«Οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στην Ακουίλα. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι η τυπολογία κατασκευής των κτιρίων επηρεάζουν την ευπάθεια των κτισμάτων με «πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».
Παγίδες όμως είναι και οι δρόμοι: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη το οποίο όντως καταστράφηκε καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες. Οπως αναφέρει η L’ espresso ήταν από τα κτίρια που είχαν την υψηλότερη υδρογεωλογική αστάθεια.
«Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους» λέει το σχετικό έγγραφο.
Ηξεραν όλοι για τα ακατάλληλα κτίρια
Τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης δεν αρκούν για να εξηγήσουν τόσους θανάτους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευαισθησία των παλαιών κτιρίων είναι ο κύριος λόγος.
Το χωριό Αματρίτσε δεν θα είναι πλέον ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ιταλίας. Οι 267 νεκροί τουλάχιστον, μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ προέρχονται από το Αματρίτσε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δημάρχου.
Ο απολογισμός είναι ακόμη πιο βαρύς αν σκεφτεί κανείς ότι το Αματρίτσε έχει μόνο 2.650 κατοίκους, συν τους τουρίστες του καλοκαιριού. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που χτύπησε την Ιταλία, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, επίσης μέσα στη νύχτα, προκάλεσε τον θάνατο 300 περίπου ανθρώπων, στις 9 Απριλίου 2009 στην Λ’Ακουιλα. Αλλά αυτή η πόλη έχει πάνω από 70.000 κατοίκους.
Αλλά ενώ ο σεισμός της Λ’Ακουιλα είχε βάθος 10 χλμ, ο σεισμός της Τετάρτης είχε βάθος μόνο 4 χλμ. Και όσο πιο επιφανειακός είναι ένας σεισμός τόσο οι σεισμικές δονήσεις γίνονται πιο αισθητές.
Ηταν ωστόσο γνωστή σε όλους η κρίσιμη κατάσταση των κτιρίων της περιοχής, και όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε το γεγονός ότι τα ιστορικά κέντρα όπως τα χωριά που κατέρρευσαν την Τετάρτη είναι «πολύ όμορφα, αλλά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να καταστραφούν σε περίπτωση σεισμών».
«Στα παλαιά χωριά της επαρχίας, τα σπίτια είναι χτισμένα με τούβλα ή με θρύμματα τούβλων, υλικά δηλαδή τα οποία αντέχουν ελάχιστα στις σεισμικές δονήσεις» αναφέρουν ευρωπαίοι σεισμολόγοι. Το γεγονός ότι αυτός ο σεισμός έγινε νύχτα, όταν όλοι οι κάτοικοι βρίσκονταν στα σπίτια τους, επιδείνωσε προφανώς την κατάσταση και αύξησε τον αριθμό των θυμάτων.
Πολλές φωνές υψώθηκαν στην Ιταλία για να καταγγείλουν την έλλειψη μέτρων απέναντι σε γνωστούς κινδύνους. «Εμείς οι γεωλόγοι αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πραγματική πολιτική πρόληψης» δήλωσε ο Francesco Peduto, πρόεδρος του συμβουλίου των Ιταλών γεωλόγων.
«Πρέπει να κατασκευάσουμε και να συντηρήσουμε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, το χρήμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο» δήλωσε από την πλευρά του ο Mario Tozzi, ένας άλλος Ιταλός γεωλόγος. Στην Ιαπωνία και στην Καλιφόρνια, όπου υπάρχουν συχνά καταστροφικοί σεισμοί, αλλά λαμβάνονται προληπτικά μέτρα στα κτίρια, ένας τέτοιος σεισμός όπως στο Αματρίτσε απλά φοβίζει, πρόσθεσε.
Πώς όμως η Ιταλία μπορεί να στηρίξει αντισεισμικά όλα τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια της αρχαιότητας και των τελευταίων αιώνων; Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη από αυτή την άποψη, παρότι ο Ματέο Ρέντσι το υποσχέθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.
Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.
Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.
Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
1. Φράσεις όπως f**ck you, suck my d**ck, take head etc επιτρέπονται μόνο αν απευθύνονται σε λαμόγια της πολιτικής και το lifestyle
2. Ta agglika epitreponte mono gia xioumoristikous logous i, otan imetha vevei oti to istologiο diavazi h Mrs Diamantopoulou h o von Droutsas
kentripotideas.blogspot.gr/ δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.
Από εδώ και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να σχολιάσει χωρίς να έχει συνδεθεί είτε μέσω facebook, twitter, google plus, η με λογαριασμό disqus.
Για επικοινωνία στείλτε e-mail στο kentripotideas@gmail.com