Σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη της εταιρίας Smarteco Παναγιώτη Βουλέλλη, αρχιτέκτονα μηχανικό - ενεργειακό επιθεωρητή, «η αλλαγή αυτή δεν έγκειται μόνο στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το 2021 θα πρέπει όλα τα νέα κτίρια να “επιστρέφουν” στο δίκτυο την ενέργεια που καταναλώνουν, απεξαρτημένα ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερο και από το πετρέλαιο».
Μέχρι τότε, και μάλιστα... άμεσα, από το 2013, η τιμή του ρεύματος παίρνει και αυτή... την ανιούσα (έως και 25% θα φτάσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια), καθιστώντας έτσι και την ηλεκτρική θέρμανση μια -σχετικά- ασύμφορη λύση. «Σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενεργοβόρων κτιρίων στη χώρα (ελλιπής μόνωση και κουφώματα), είδαμε ότι ο κόσμος πρέπει να στραφεί σε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση αποδοτικότερης και φθηνότερης θέρμανσης» προσθέτει ο έτερος συνιδιοκτήτης της εταιρίας, ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος - ενεργειακός επιθεωρητής Σπύρος Μεταλλινός.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι δεν πρέπει να «δαιμονοποιείται» το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς μπορεί να αποφέρει σημαντικό όφελος παρά την υψηλή τιμή του «μαύρου χρυσού». Πώς; «Με τις σωστές υποδομές στο κέλυφος του σπιτιού και με έναν σχετικά καινούργιο λέβητα ή λέβητα συμπύκνωσης» συμφωνούν οι συνέταιροι της Smarteco. Εξάλλου, κάθε θερμαντικό μέσο έχει υπέρ και κατά και σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα πρέπει να εξετάζει οπωσδήποτε τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου του, προτού επιλέξει κάποια λύση εναλλακτικής θέρμανσης.
Βιομάζα
Δημοφιλής ιδιαίτερα στην επαρχία, «η βιομάζα είναι η φθηνότερη καύσιμη ύλη, καθώς αφορά οτιδήποτε οργανικό. Δηλαδή τα πάντα!» όπως λέει ο αρχιτέκτων μηχανικός - ενεργειακός επιθεωρητής Παναγιώτης Βουλέλλης. Ενα από τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το κουκούτσι της ελιάς!
«Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην επαρχία, όπου η προμήθεια υλικών όπως το κουκούτσι ελιάς ή το τσόφλι αμύγδαλου είναι εύκολη και οικονομική» προσθέτει. Στα αρνητικά της βιομάζας καταλογίζονται, όπως και στην περίπτωση της ξυλείας και του πέλετ, ο απαιτούμενος αποθηκευτικός χώρος, η αρνητική επίδραση της υγρασίας στην αποδοτικότητά της και οι αναπόφευκτες... δυσοσμίες κατά την καύση. Απαραίτητη θεωρείται και η εγκατάσταση καμινάδας στις μονάδες καύσης βιομάζας.
Πέλετ
Το πέλετ ως καύσιμο έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του ξύλου με ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Η θέρμανση που παράγεται από την καύση πέλετ είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη, χωρίς «σκαμπανευάσματα», όπως στην περίπτωση της καύσης ξύλων που η φωτιά «φουντώνει» και «ξεθυμαίνει». Η τιμή του πέλετ δεν ξεπερνάει το 0,33 ευρώ το κιλό. Βέβαια -σε σύγκριση με το πετρέλαιο-, η θερμαντική ικανότητά του είναι 50% χαμηλότερη. Ωστόσο, το πέλετ εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικό, αφού ακόμα και η διπλάσια ποσότητα, που θα μας παρέχει θερμαντική ικανότητα ίση με αυτή του πετρελαίου, παραμένει φθηνότερη από αυτό, με την προϋπόθεση ότι η αποθήκευσή του θα γίνεται σε κατάλληλο χώρο, μακριά από την υγρασία.
Αερόθερμο
Τα ηλεκτρικά αερόθερμα αποτελούν την πιο ακριβή λύση θέρμανσης (όπως και τα κλιματιστικά παλαιού τύπου), αφού είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ισως το μοναδικό πλεονέκτημά τους είναι το χαμηλό κόστος και η εύκολη εγκατάσταση τους, η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερο χώρο ή κόπο.
Αντλία
Η αντλία θερμότητας αποτελεί την πλέον σύγχρονη λύση για -καινούργια κυρίως- κτίρια εντός του αστικού ιστού και συνδυάζεται αποτελεσματικότερα με ενδοδαπέδια θέρμανση ή φαν κόιλς (που θυμίζουν τα κλασικά καλοριφέρ). Είναι, επιπλέον, έως και έξι φορές πιο αποτελεσματική από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα, παραμένοντας φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς ρύπους. Ακόμη, δεν απαιτούνται ξεχωριστοί χώροι εγκατάστασης ή καμινάδες και η ετήσια συντήρηση δεν είναι επιβεβλημένη.
Εξάλλου, η αρχή λειτουργία της αντλίας θερμότητας βασίζεται στη μεταφορά θερμικής ενέργειας από το φυσικό περιβάλλον, απ' όπου απορροφάται το 75% της απαιτούμενης ενέργειας, με μόλις το υπολειπόμενο 25% να προέρχεται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτός από την εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους, η αντλία θερμότητας δημιουργεί τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον, γεγονός που συμβάλλει στην επιλογή της ως λύσης θέρμανσης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με αυξημένα οικολογικά αντανακλαστικά. Το κόστος εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας πάντως είναι αυτό που την καθιστά απαγορευτική σε πολλές περιπτώσεις μια και αυτό ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.
Ξύλο
Από τα βασικότερα μειονεκτήματα της χρήσης του ξύλου ως καύσιμης ύλης θέρμανσης, είναι η απαιτούμενη συνεχής μεταφορά τους, καθώς και η ύπαρξη ξεχωριστού χώρου αποθήκευσης αυτών, κάτι που «στην Αττική και ιδιαίτερα στις γειτονιές του κέντρου δεν είναι σύνηθες» σύμφωνα με τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο - ενεργειακό επιθεωρητή Σπύρο Μεταλλινό.
Ακόμη, η υγρασία μπορεί να μειώσει στο μισό την αποδοτικότητα των ξύλων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το κόστος, αφού θα χρειαστεί η διπλάσια ποσότητα ξυλείας για την επίτευξη της επιθυμητής θέρμανσης. Παρ' όλα αυτά, η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του ξύλου (0,20 ευρώ/κιλό) το κατατάσσει παραδοσιακά στις φθηνότερες λύσεις θέρμανσης.
Πτώση κατά 80% στη ζήτηση του πετρελαίου!
«Με την έλευση του χειμώνα, χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άρρωστοι, παιδιά και ηλικιωμένοι θα κινδυνεύσουν από το ψύχος. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών δεν μπορεί να συμψηφιστούν με οποιαδήποτε αιτιολογία» προειδοποιούσε, από τις αρχές Οκτωβρίου η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας για τις συνέπειες της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και, άρα, της «ανηφόρας» στην τιμή διάθεσής του. Οι βενζινοπώλες της χώρας βλέπουν πλέον να διατίθενται αμελητέες, όπως λένε, ποσότητες εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας μεγάλου τμήματος του πληθυσμού να αγοράσει το συμβατικό θερμαντικό μέσο.
«Κάποιοι επέλεξαν ένα άλλο καύσιμο» είπε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής Απόστολος Καλατζόπουλος, ο οποίος από τις 15 Οκτωβρίου έχει δεχτεί μόλις μία παραγγελία 800 λίτρων για ένα σπίτι. Ο κ. Καλατζόπουλος εκτίμησε ότι κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται σαν... τα καρπούζια. «Θα φορτώνουμε το βυτίο και θα δίνουμε λίγα λίτρα εδώ, λίγα παραπέρα» εξήγησε. Σύμφωνα στοιχεία των βενζινοπωλών, οι οποίοι εκτιμούν ότι «δεν θα κινείται φύλλο ως τα τέλη του έτους», η πτώση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά ήδη το 80% πανελλαδικά, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου ξεπερνά το 95% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ενδεικτικά, στην Πέλλα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πτώση παραγγελιών αγγίζει το 90% στον πρώτο μήνα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Σε ολόκληρο τον νομό, στις πρώτες 15 ημέρες πουλήθηκαν 6.200 λίτρα, ενώ πέρυσι 320.000 λίτρα.
Πάντως, η αποχή των ελληνικών νοικοκυριών από το πετρέλαιο δεν φαίνεται να είναι... φετινό χαρακτηριστικό.
Κατά τον χειμώνα του 2011-2012 (που ήταν 40% ψυχρότερος από του 2010-2011) η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανήλθε σε περίπου 35%, ενώ, στα μεσαία εισοδήματα έφτασε το 41% και στα χαμηλά το 42,5%. Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα έρευνας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Ελλάδας, των Πολυτεχνείων Κρήτης και Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνθο Σανταμούρη.
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητες θεωρούν οι ειδικοί την περιοδική συντήρηση και επισκευή του λέβητα και του καυστήρα πετρελαίου. Μάλιστα, η ύπαρξη ενός σχετικά νέου λέβητα αποδίδει περισσότερο (κατά 14%) συγκριτικά με τον παλιό.
Μαγνήτης το φυσικό αέριο
Εξοικονόμηση πάνω από 35% πετυχαίνουν φέτος οι χρήστες φυσικού αερίου έναντι όσων ζεσταίνονται συμβατικά με πετρέλαιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρίας Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΠΑ). Από τον περασμένο Ιούλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 25% στα νέα συμβόλαια σύνδεσης νοικοκυριών με φυσικό αέριο. Ενδεικτικά, στην πιο κρύα Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των νέων συμβολαίων ανέβηκε από περίπου 128.000 το 2009 (πρώτη χρονιά της οικονομικής κρίσης) σε σχεδόν 160.000 πέρυσι. Σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, το κόστος για τη μετατροπή σε φυσικό αέριο μιας πολυκατοικίας συνολικά 13 διαμερισμάτων είναι 4.500 ευρώ, ενώ ο χρόνος απόσβεσης είναι μόλις ένα έτος.
Οπως γνωστοποίησε η εταιρία, κατά την περσινή χειμερινή περίοδο οι καταναλωτές φυσικού αερίου στον Νομό Αττικής κατάφεραν εξοικονόμηση 19% σε σύγκριση με όσους γέμισαν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο.
Το βασικότερο τρωτό σημείο της χρήση φυσικού αερίου είναι η προαπαιτούμενη ύπαρξη ανάλογου δικτύου στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, η ΕΠΑ Αττικής καλύπτει ένα δίκτυο 3.000 χιλιομέτρων σε πάνω από 60 δήμους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καλύπτεται το 100% αυτών. Στα θετικά του αερίου, αντιθέτως, καταλογίζεται η πληρωμή του ακριβούς ποσού που καταναλώνεται, μια και αυτό δεν προπληρώνεται όπως συμβαίνει στην περίπτωση του πετρελαίου και η εκάστοτε κατανάλωση καταγράφεται από μετρητές παρόμοιους με αυτούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, η τιμή του φυσικού αερίου αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 0,90 ευρώ/κυβικό μέτρο, 45 λεπτά χαμηλότερα δηλαδή από αυτή του πετρελαίου, ενώ και το κόστος συντήρηση μιας εγκατάστασης φυσικού αερίου είναι αισθητά μειωμένο.
Βροχή προσφορών στα site
Μέχρι χθες ήταν ο καθαρισμός του κλιματιστικού και η αντίστοιχη υπηρεσία για την μπουκωμένη καμινάδα του εξοχικού που διαφημίζονταν με έκπτωση από 20% έως και 60%. Σήμερα η έκπτωση αφορά ολόκληρο το κλιματιστικό ή το ενεργειακό τζάκι, με δώρο την εγκατάστασή τους!
Ο λόγος για τις ελληνικές ιστοσελίδες μαζικών αγορών (groupon.gr, goldendeals.gr, tsoonami.gr, goldendeals.gr κ.ά.), οι οποίες «βομβαρδίζονται» τον τελευταίο ενάμιση μήνα -περίπου από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά- με προσφορές θερμαντικών σωμάτων, από κλιματιστικά νέας γενιάς και αερόθερμα μέχρι θερμάστρες τοίχου, τζάκια αλλά και ξύλα για τις σόμπες. «Κάντε το σπίτι σας Χαβάη», «αγόραστε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη θέρμανση με κέρδος 60%», «μόλις 6,5 ευρώ τα 10 κιλά μπρικέτες λευκής ελάτης για οικονομική και καλύτερη καύση» διαφημίζουν οι διαχειριστές των ιστοσελίδων και προτρέπουν τους καταναλωτές να κλικάρουν την προσφορά, συνήθως εντός 24 ωρών.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών λανσάρουν τις δικές τους, μικρές ή πιο γενναίες, προσφορές εν όψει χειμώνα σε πολλά είδη της τεχνολογίας ινβέρτερ, η οποία προσφέρει ασφαλή θέρμανση με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου - ρεύματος. Τα κυριότερα «δώρα» στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών είναι η εξαίρεση του ΦΠΑ (23%) στην τελική τιμή και οι διευκολύνσεις πληρωμής (24 άτοκες δόσεις, δωροκάρτες στις «ακριβές» αγορές κ.ά.).
Τα έξι μυστικά για οικονομία
Ζέστη (τον χειμώνα) και ψύξη (το καλοκαίρι) εντός σπιτιού: Μονώστε τη σκεπή, την πυλωτή, τον λέβητα, τις σωληνώσεις κεντρικής θέρμανσης και τοποθετήσετε καλά κουφώματα και διπλά τζάμια.
Οχι στις διαρροές: «Σφραγίστε» τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα. Μην αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα την ώρα που τα θερμαντικά σώματα ζεσταίνονται.
Μέγιστη απόδοση: Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα.
Οικονομία: Μη ρυθμίζετε τον θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς, καθώς για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε 10% περισσότερα χρήματα.
Συντήρηση καυστήρα: Ελέγξτε τον μία φορά τον χρόνο.
Προτιμήστε σύγχρονα, νέας τεχνολογίας, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που είναι πιο αποδοτικά με χαμηλότερο κόστος.
Ελένη Ευαγγελοδήμου, Αγγελος Σκορδάς
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.
Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.
Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.
Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
1. Φράσεις όπως f**ck you, suck my d**ck, take head etc επιτρέπονται μόνο αν απευθύνονται σε λαμόγια της πολιτικής και το lifestyle
2. Ta agglika epitreponte mono gia xioumoristikous logous i, otan imetha vevei oti to istologiο diavazi h Mrs Diamantopoulou h o von Droutsas
kentripotideas.blogspot.gr/ δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.
Από εδώ και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να σχολιάσει χωρίς να έχει συνδεθεί είτε μέσω facebook, twitter, google plus, η με λογαριασμό disqus.
Για επικοινωνία στείλτε e-mail στο kentripotideas@gmail.com