Μια ομάδα Ρώσων υπαλλήλων της πρεσβείας, που κρατούνται στο Κίεβο κάτω από ένα εντελώς αστεία πρόσχηματα, έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι από τη ρωσική πρεσβεία, μετά την πρόσκληση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση απελευθέρωσή τους, η οποία αγνοήθηκε από τις ουκρανικές αρχές.
 Επισήμως αγνοούμενοι οι Ρώσοι διπλωμάτες που κρατούνται από τις αρχές του Κιέβου!

Δύο Ρώσοι διπλωμάτες – ο 3ος Γραμματέας της Πρεσβείας Andrey Golovanov και ο ακόλουθος Mikhail Shorin – συνελήφθησαν από την αστυνομία του Κιεβου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρότι είχαν διπλωματικά διαβατήρια. Ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε την κράτησή τους, το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε αργότερα το περιστατικό.
«Σε σχέση με τέτοιες αντιφατικές εκθέσεις από ουκρανικές αρχές, η Ρωσική Πρεσβεία στην Ουκρανία αναγκάζεται να κηρύξει επισήμως την εξαφάνιση των Golovanov και Shorin στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας σε δήλωσή της.
Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν κοντά σε ένα καφέ στο Κίεβο μετέφεραν «χειροβομβίδες» και είχαν έγγραφα που «έμοιαζαν» με ρωσικά διπλωματικά διαβατήρια, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε υπηρεσιακό σημείωμα στις 27 Αυγούστου.
Το πρόσχημα για την κράτησή τους είναι σαφώς κατασκευασμένο, είπε απαντώντας ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του διπλωματικού προσωπικού.
«Παρά το γεγονός ότι έδειξαν διπλωματικά διαβατήρια, τέθηκαν υπό κράτηση με μια εντελώς ψευδή πρόφαση», ανέφερε η δήλωση.
«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και την αποφυγή τυχόν μελλοντικών παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων για τη διπλωματική ασυλία», πρόσθεσε το υπουργείο.