Ένας Χριστιανός, ο οποίος ήταν από τους τελευταίους που εγκατέλειψε το χωριό του στην επαρχία Νινευή στο βόρειο Ιράκ, προτού οι ισλαμιστές δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους το καταλάβουν τον Αύγουστο, ισχυρίζεται ότι οι ...
τζιχαντιστές τοποθετούν εκρηκτικά μέσα στα σπίτια, έτσι ώστε αν ποτέ οι κάτοικοι καταφέρουν να επιστρέψουν στο χωριό τους, να εκραγούν μαζί με τα σπίτια τους μόλις εισέλθουν σε αυτά.
Η μαρτυρία του χριστιανού γηγενή, ο οποίος ονομάζεται Ayad και προέρχεται από το Τελ Κεπέ, ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη της Μοσούλης, παρουσιάστηκε σε ένα πρόσφατο ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών. Η μαρτυρία του Ayad ανέδειξε το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες των γεγονότων που έλαβαν χώρα, όταν οι τζιχαντιστές της ISIS κατέλαβαν την πόλη του στις 6 Αυγούστου.
Ο Ayad, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν ο τελευταίος που εγκατέλειψε το χωριό, ανέφερε ότι τελικά έφυγε ξυπόλητος, αλλά τόνισε ότι οι Χριστιανοί ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς μέρα με τη μέρα, οι κουρδικές δυνάμεις λένε στους πρόσφυγες ποια χωριά έχουν απελευθερωθεί και ποια είναι ασφαλή για να επιστρέψουν.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ένας συγχωριανός του αποφάσισε να επιστρέψει μόνος του στο Τελ Κεπέ, αλλά σκοτώθηκε από τα εκρηκτικά που ανατινάχθηκαν μόλις εκείνος μπήκε στο σπίτι του.
Christians in Syria

«Μερικά από τα σπίτια του χωριού έχουν καεί. Μερικά βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν. Άλλα λεηλατήθηκαν. Ακούσαμε για έναν άνδρα που προσπάθησε να μπει στο σπίτι του και μόλις άνοιξε την πόρτα, το σπίτι εξερράγη», δήλωσε ο Ayad. «Πριν φύγουν από τα χωριά, οι ισλαμιστές τοποθετούν εκρηκτικά στο εσωτερικό των σπιτιών, έτσι ώστε αν επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες να σκοτωθούν από τις εκρήξεις».
Ο Ayad πρόσθεσε ότι παρόλο που ο ίδιος και οι άλλοι Χριστιανοί ανυπομονούν να ακούσουν ότι τα χωριά τους έχουν απελευθερωθεί από τους Πεσμεργκά, ταυτόχρονα διστάζουν να επιστρέψουν μέχρι να υπάρχει μια εγγύηση ότι η επιστροφή τους θα είναι ασφαλής.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ISIS έχει «φυτεύσει» εκρηκτικά κατά μήκος του δρόμου από το Τελ Εσκόφ στο Τελ Κεπέ, κάνοντας ουσιαστικά το ταξίδι 10 χιλιομέτρων προς το χωριό του σχεδόν αδύνατο.
«Θέλουμε να πάμε πίσω στα σπίτια μας πριν έρθει ο χειμώνας. Πού θα πάμε όταν φτάσει ο χειμώνας;», αναρωτήθηκε ο Ayad.
Συνεχίζοντας, είπε ότι ακόμη και πριν από την εμφάνιση της ISIS, οι Χριστιανοί στην περιοχή εδώ και καιρό κακομεταχειρίζονταν από τους μουσουλμάνους. Επιπλέον, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος και άλλοι συγχωριανοί του είναι αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στην περιοχή, εκτός και εάν τους εγγυηθούν «διεθνή προστασία» στα χωριά τους.
Kurdish Peshmerga fighters

«Μας λείπουν τα σπίτια και τα χωριά μας, αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια. Θέλουμε διεθνή προστασία», είπε. «Κάθε φορά που οι μουσουλμάνοι έρχονται, επιτίθενται στους χριστιανούς. Ποιο είναι το σφάλμα μας; Ληστεύουν τους Χριστιανούς. Σκοτώνουν τους Χριστιανούς. Κακομεταχειρίζονται τους Χριστιανούς».
Μιλώντας για την κατάληψη του χωριού του, ο Ayad ανέφερε ότι πριν φτάσουν οι τζιχαντιστές, πολλοί μουσουλμάνοι γείτονές του «πρόδωσαν» τους Χριστιανούς κατοίκους. Είπε ότι οι Άραβες γείτονές του πήραν τον έλεγχο της πόλης, με αποτέλεσμα όταν έφτασε η ISIS, οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη σε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι δεν είχαν πιεσθεί για να ενταχθούν στην ISIS, αλλά ήξεραν ότι πλησιάζει στο χωριό εξαιτίας των επιθέσεων με ρουκέτες που δεχόταν το Τελ Κεπέ τις τελευταίες ημέρες πριν την κατάληψή του.
«
Τα όσα συνέβησαν ήταν μια προδοσία», δήλωσε ο Ayad. «Οι Άραβες, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή κατέλαβαν το χωριό στις 9 μ.μ., στη συνέχεια οι δυνάμεις της ISIS εισήλθαν και κατέλαβαν το χωριό στις 10:30 μ.μ.. Όταν οι ντόπιοι Άραβες κατέλαβαν την πόλη, έβαλαν μαύρες κορδέλες στα κεφάλια τους και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υποστήριξης της ISIS».
Ο Ayad συμπλήρωσε ότι ακόμα και ο γείτονάς του στράφηκε εναντίον του.
«Ζήσαμε για πολλά χρόνια με τους γείτονές μας. Ο δικός μου γείτονας ήταν δίπλα μου για 16 χρόνια. Έχουμε ζήσει γάμους και κηδείες μαζί, έχουμε φάει και έχουμε πιει μαζί», είπε ο Ayad. «Μέσα σε μισή ώρα στράφηκε εναντίον μου, λέγοντας μου ότι είμαι ‘Ναζωραίος’ (υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι για τους Χριστιανούς), ένας άπιστος. Αυτοί είναι οι γείτονές μας, οι οποίοι έζησαν μαζί μας, και σε μισή ώρα στράφηκαν εναντίον μας».
Όταν τα ισλαμιστικά κτήνη της ISIS έφτασαν τελικά στο χωριό με «τέσσερα στρατιωτικά οχήματα», ο Ayad είπε ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να γκρεμίσουν τους σταυρούς από τις εκκλησίες και να τους αντικαταστήσουν με τις μαύρες σημαίες της οργάνωσης.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, μετέτρεψαν το ναό σε στρατηγείο τους και στο κτήριο που έμενε μια ομάδα μοναχών στέγασαν την «κοινότητα» του Ισλαμικού Κράτους.
Μεταξύ των ελάχιστων κατοίκων που παρέμειναν μετά την κατάληψη του χωριού από τους ισλαμιστές δολοφόνους, ήταν ένας 70χρονος, ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου επειδή αρνήθηκε να ασπαστεί το Ισλάμ.