Δραματικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην τραγωδία του Norman Atlantic. Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε 10, ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερα θύματα δεδομένου ότι είναι αρκετοί οι αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος "Norman Atlantic" επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Παράλληλα τα ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες και για νεκρούς διασώστες.

Το BBC επικαλούμενο στοιχεία από τις αλβανικές αρχές κάνει λόγο για νεκρό ναυτικό αλβανικής καταγωγής.


To Λιμενικό ενημέρωσε ότι επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση και δεύτερης σορού.
Πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Κωνσταντίνο Κουφόπουλο. Η σορός έχει μεταφερθεί στην Πολυκλινική του Μπάρι Ιταλίας.

Η πρώτη σορός που ταυτοποιήθηκε ανήκει στον 62χρονο Έλληνα, Γιώργο Δούλη.

Επίσης αλαλούμ επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των επιβατών που βρίσκονταν στο μοιραίο πλοίο, με συνέπεια αυτό να έχει άμεση επίδραση και στον αριθμό των αγνοουμένων.

"Πλαστή και ανακριβή" χαρακτηρίζει η ιταλική τηλεόραση "RAI" την λίστα επιβατών του Norman Atlantic.



Χθες το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επικαλούμενο το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, ανέφερε, ότι διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα από το Norman Atlantic. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε μιλήσει νωρίτερα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για 471 επιβαίνοντες (418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα) και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.

Διασταύρωση στοιχείων

Διασταύρωση στοιχείων γίνεται από το πρωί μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο. Εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις λίστες επιβατών, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί επίσημα από την εταιρεία στην ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να υπάρχει κομφούζιο με ευθύνη των ιταλικών Αρχών. Όπως τόνισε, παρά το ότι η εταιρεία επικοινωνεί τηλεφωνικά με Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic στο πλοίο Saint Giorgio, οι ιταλικές Aρχές δεν έχουν τα ονόματά τους στη λίστα. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλοίο βρίσκονται συνολικά περίπου 200 άτομα- επιβάτες του Norman Atlantic τους οποίους θα αποβιβάσουν αύριο οι Ιταλοί σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.

Δίωξη κατά του πλοιοκτήτη και του κυβερνήτη

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του "Νorman Atlantic", Αρτζίλιο Τζακομάτσι άσκησε η ιταλική δικαιοσύνη με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.

Στην Ηγουμενίτσα 46 από τους διασωθέντες

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε  λίγο πριν τις οκτώ το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.



Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στην Πάτρα 13 διασωθέντες

Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε λίγο μετά τις 3. 00 τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο «Europa Cruise», το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic». Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και γιατροί, προκειμένου να προσφέρουν στους 15 διασωθέντες όποια βοήθεια χρειάζονταν, ενώ είχε εξασφαλισθεί μέριμνα για την μεταφορά τους και την φιλοξενία τους.

Συγκινητικές στιγμές στην Ελευσίνα

Δάκρυα χαράς και ανακούφισης από συγγενείς και ανθρώπους που διασώθηκαν από το πλοίο Norman Atlantic και μεταφέρθηκαν με C130 στην Ελευσίνα. Συγκεκριμένα στην Ελευσίνα έφθασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας 43 άτομα, μεταξύ αυτών τρεις αλλοδαποί αλλά και δύο ανήλικοι.



Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες τους για τα όσα έζησαν μέσα στο φλεγόμενο πλοίο, καθώς όπως είπαν είδαν ανθρώπους να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν, οδηγούς φορτηγών να κοιμούνται μέσα στα οχήματά τους αλλά και ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την τραγωδία

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από την "κόλαση" του Norman Atlantic καθώς περιγράφουν σκηνές πανικού και αγωνίας στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν άλλοι από τις φλόγες και άλλοι από τα μανιασμένα κύματα.

Ένας από αυτούς μίλησε στο MEGA για την στιγμή που βρέθηκε στο γκαράζ του πλοίου προκειμένου να πάρει ορισμένα πράγματα από εκεί και αντίκρισε τις φλόγες. "Έβρεχε φωτιά. ΄Εβρεχε λάβα. Πάνω από τα κεφάλια μας, πάνω από τα αυτοκίνητα. Σαν σύννεφο ήρθε η φωτιά από επάνω μας και έπεφτε πάνω στα αυτοκίνητα. Εγώ εκείνη την ώρα ήμουν μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Έλιωσε την καμπίνα, την έλιωνε την καμπίνα. Αυτό που έριχνε πάνω στην καμπίνα την έλιωνε", είπε ο διασωθείς.



"Κατέβηκα κάτω απ΄ το αυτοκίνητο κατ΄ αρχήν έκανα έρπην κάτω απ΄ τα φορτηγά τα άλλα. Πήγα απ΄ την αριστερή μεριά που δεν είχε φωτιά πήγα πίσω περίμενα μήπως δουλέψουν οι πυροσβεστήρες ή η ασφάλεια που έχει το καράβι δεν δούλεψε τίποτα, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να σβήσει η φωτιά. Η φωτιά ήρθε απ΄ την αριστερή μεριά που ήμουν εγώ αναγκάστηκαν να κατέβω μες στη θάλασσα. Ήταν κάβος ριγμένος μέσα στη θάλασσα, έκανα τσουλήθρα από πάνω και βρέθηκα μεσ΄ τη θάλασσα. Είπα, καλύτερα να πνιγώ παρά να καώ".

Ο ίδιος αποδίδει τη διάσωσή του σε θαύμα καθώς όπως λέει ήταν γαντζωμένος από τον κάβο του πλοίου τον οποίο κράτησε για να βγει από αυτό και μια πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινα τρεις αλλοδαποί πέρασε από κοντά του και εκείνος σχεδόν χωρίς να το καταλάβει έπεσε μέσα. Όπως λέει περίπου έξι ώρες μετά ένα σκάφος τους περισυνέλεξε.

Συγκλονιστική όμως είναι και η μαρτυρία της γυναίκας που είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα του Norman Atlantic και έχασε τον σύζυγό της. "Φωτιά, κραυγές και μετά πολύ πανικό. Ο σάκος κατέβηκε, έπεσε στη θάλασσα. Αλλά ο σάκος δεν σταθεροποιήθηκε στη βάρκα. Τρία άτομα έπεσαν, ένας σκοτώθηκε ακαριαία. Ο σύζυγός μου και εγώ ήμασταν εδώ. Ο σύζυγός μου βγήκε έτσι. Καθιστοί και οι δυο μας, εγώ ήμουν πάνω στα πόδια του. Παγιδεύτηκαν τα πόδια μας, δεν μπορούσαμε να βγούμε. Πού να πάμε; Το νερό ήταν βουνό", είπε η γυναίκα αυτή.



Η Ευφροσύνη Μπεζάτη κοιμόταν στην καμπίνα της όταν ξέσπασε η φωτιά και την κατάλαβε από τους καπνούς που μπήκαν σε αυτήν. Όπως λέει και αυτή, εκτός των άλλων επιβατών του πλοίου, «κανένας δεν τους ειδοποίησε και το πλήρωμα δεν ήταν σωστό». Όπως σημειώνει, «ήξεραν ότι το πλοίο ήταν σε κακή κατάσταση, παρολαυτά επιβιβάστηκαν». Σύμφωνα με την κ. Μπεζάτη, «ακόμα τρεις συνάδελφοί της κοιμόντουσαν στα φορτηγά τους, γιατί το πλοίο ήταν άθλιο και δεν πήγαν στις καμπίνες», ενώ συμπληρώνει περιγράφει ότι ήταν ρίσκο ακόμα και να μπει κανείς στις λίγες λέμβους «οι μισές σωστικές λέμβοι ήταν καμένες και από τις υπόλοιπες κόπηκαν τα σχοινιά».

Σήμερα το πρωί μια άλλη επιβάτης του πλοίου υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί έδιναν προτεραιότητα στους συμπατριώτες τους και έβγαζαν από τους Έλληνες τα σωσίβια.



Μιλώντας στον "Ant1" ανέφερε: «Με βάλανε στο σωσίβιο και δεν με ανέβαζαν επάνω, μου έβγαλαν το σωσίβιο και το έβαλαν στους δικούς τους. Ένας Ιταλός μου πέταξε το σωσίβιο, έβαλε τον δικό του και τον ανέβασε επάνω και εμείς ψυχορραγούσαμε».

Εμφανώς ταλαιπωρημένος ένας νεαρός γιατρός, διασωθείς από το μοιραίο «Norman Atlantic», περιγράφει την κατάσταση που επικράτησε στο πλοίο αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο γκαράζ.



«Βρήκαμε καταφύγιο για τέσσερις ώρες στην γέφυρα. Μετά αναγκαστήκαμε να φύγουμε γιατί και εκεί έφτασαν οι φλόγες. Βάρκες δεν είδαμε να πέφτουν, ούτε να οργανώνεται κάτι άμεσα», και πρόσθεσε «συντονισμός δεν υπήρχε, όμως επειδή ξέρω Ιταλικά, άκουγα τον καπετάνιο και το πλήρωμα να ζητούν άμεσα την αποστολή σωστικών συνεργείων».