ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Σε λιγότερο από μία δεκαετία… οι μισοί δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη! 
Πάει για κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα
Την επόμενη δεκαετία ούτε οι μισοί από τους δικαιούχους δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη, τονίζει σε κατηγορηματική και αποκαλυπτική δήλωσή του στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρώην επιστημονικός ...
διευθυντής του ΙΝΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, προειδοποιώντας για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι από το 2015 θα συρρικνωθούν σε δραματικό επίπεδο οι επικουρικές συντάξεις και η κατώτατη σύνταξη θα μειωθεί κάτω από το ποσό των 360 ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει ο Σ. Ρομπόλης, από το 2023 μέχρι το 2028 θα αρχίσουν να παίρνουν σύνταξη αυτοί που γεννήθηκαν την πενταετία 1960-1965. Και στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο γεννήθηκαν 770.000 άτομα. Εκτιμούμε ότι από αυτούς οι μισοί θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Ακόμη χειρότερα, οι γενιές που θα πάρουν σύνταξη έπειτα από 25 ή 30 χρόνια, δηλαδή οι σημερινοί 20άρηδες και 30άρηδες, αφού οι συντάξεις τους σε παρούσες αξίες θα είναι 460 ή 470 ευρώ αν έχει αυξηθεί το ΑΕΠ!
Μονιμοποιούνται οι περικοπές…
* Το νέο σύστημα που θα καθιερωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 στην ουσία μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τις μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 και μετά. Πριν από το 2009, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης και σε μια κλάση με περίπου 1.700-2.000 ευρώ εισόδημα, έπαιρνε κύρια σύνταξη 1.400-1.450 ευρώ. Μετά τις αλλαγές που καθιερώνονται από το 2015 θα πάρει 1.065 ευρώ!
* Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το κράτος θα χρηματοδοτεί τα 360 ευρώ και μετά θα λέει «τελειώσαμε, κάντε ό,τι θέλετε». Για αυτό έρχεται και ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, είτε με τα επαγγελματικά ταμεία είτε βάζοντας «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος εάν είναι ΝΠΔΔ».
Μας μένει ένας χρόνος!
Η κατάσταση έχει φτάσει ξανά σε οριακό σημείο!
Το αποθεματικό κεφάλαιο, μετά και το PSI, είναι μόνο 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μπορεί να καλύψει μόλις δύο μηνών συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επομένως το κύριο πρόβλημα είναι η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου.
Το έτος κρίσης είναι το 2016 (πήρε παράταση μόλις δύο έτη παρά τις επώδυνες παρεμβάσεις), κατά το οποίο το σύστημα θα πρέπει να πάρει επιπλέον από τις εισφορές και την κρατική επιχορήγηση 950 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ, το 2019 επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ, ενώ φτάνει, το 2023, στα 3,8 δισ. ευρώ, όπου τότε αρχίζει το φαινόμενο του «babe boom».
Προς εξαφάνιση οι επικουρικές!
Στην ερώτηση αν οι συγχωνεύσεις όλων των Ταμείων, κύριων και επικουρικών, στο ΙΚΑ, είναι η λύση στο πρόβλημα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σημειώνει:
«Με τη συγχώνευση των Ταμείων επικουρικής σύνταξης και προνοιακών παροχών δρομολογείται η μείωση και προετοιμάζεται το έδαφος για την ενοποίηση των παροχών κύριας σύνταξης προς τα κάτω.
Μια σειρά Ταμεία που σήμερα έχουν παροχές μεγαλύτερες του ΙΚΑ, θα κατατείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα στα οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Επιπλέον, η ένταξη των επικουρικών στη νέα οργανωτικολειτουργική υπερδομή διαμορφώνει τους όρους σταδιακής ενσωμάτωσης των επικουρικών συντάξεων και του αποθεματικού τους κεφαλαίου στην κάλυψη των ελλειμμάτων της κύριας σύνταξης.
Αυτό σημαίνει σοβαρή υπονόμευση της αρχής της ανταποδοτικότητας από τη στιγμή που οι διαμορφούμενες παροχές θα είναι σημαντικά λιγότερες από το κεφάλαιο των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών που καταβλήθηκε καθ” όλη την περίοδο του εργασιακού βίου.
Η στρατηγική αυτή θα επιδεινώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και αποσκοπεί στην κάλυψη του ελλείμματος από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που σε σχέση με το 2009 αντιστοιχεί σήμερα σχεδόν στο 50%».