Συγκινητικές στιγμές στο μνημόσυνο του ήρωα Βλαχακου… «ΕΥΓΕ Πανο Καμμένε, είσαι ο πρώτος που τόλμησε…» 
ΙΜΙΑ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ… Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται…
Συγκινητικές στιγμές στο μνημόσυνο του ήρωα Βλαχακου αυτή την στιγμή στον Πειραιά.»Μας έκανες υπερήφανους» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι στον Πανο Καμμένο με αφορμή την κατάθεση στεφανου στον τόπο της θυσίας μετά απο 19 χρόνια…
Συγκλόνισε ο αδελφός του ήρωα Βλαχακου…
ΕΥΓΕ Πανο Καμμένε, είσαι ο πρώτος που τόλμησε!
Είχαν το θράσος να αποκαλέσουν τους ήρωες αντιπαραγωγικούς αυτοι που έλεγαν ΝΑΙ σε όλα.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όμως κερδίζεται με τα μεγάλα ΟΧΙ
Τότε όταν μου έφεραν νεκρό τον αδελφό μου, μονο ο Βασίλης ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ βρέθηκε στο πλευρό μου!
Συγκινητικές στιγμές στο μνημόσυνο του ήρωα Βλαχακου1
Παναγιώτης Βλαχάκος
Ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως.
Γέννηση 19 Σεπτεμβρίου 1964 Πειραιάς, Αττική Θάνατος 31 Ιανουαρίου 1996 (31 ετών) Ίμια, Δωδεκάνησα Ενταφιασμός Νεκροταφείο Αναστάσεως (Πειραιάς) Υπηκοότητα Ελληνική Υπηρεσία/κλάδος Flag of Greece.svg Ελλάδα Πολεμικό Ναυτικό Όπλο Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού Βαθμός GR-Navy-OF4.svgΑντιπλοίαρχος Μονάδες ΜΕΝ-1
Γέννηση 19 Σεπτεμβρίου 1964
Πειραιάς, Αττική
Θάνατος 31 Ιανουαρίου 1996 (31 ετών)
Ίμια, Δωδεκάνησα
Ενταφιασμός Νεκροταφείο Αναστάσεως (Πειραιάς)
Υπηκοότητα Ελληνική
Υπηρεσία/κλάδος Flag of Greece.svg Ελλάδα
Πολεμικό Ναυτικό
Όπλο Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού
Βαθμός GR-Navy-OF4.svgΑντιπλοίαρχος
Μονάδες ΜΕΝ-1
Στις 31 Ιανουαρίου 1996, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, μετέβη ως συγκυβερνήτης στην περιοχή των βραχονησίδων με ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 από την φρεγάτα «Ναυαρίνο», μαζί με τον ομόβαθμό του και κυβερνήτη Χριστόδουλο Καραθανάση και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την κατάληψη της Μικρής Ίμιας από Τούρκους στρατιώτες.
Μετά την αναγνώριση και ενώ το ελικόπτερο ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη βάση του, κατέπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τόσο ο Βλαχάκος όσο και οι έτεροι επιβαίνοντες. Μετά την ανάσυρση των πτωμάτων, διενεργήθηκε νεκροψία που κατέληξε στο πόρισμα πως ο θάνατος του Βλαχάκου ήταν ακαριαίος και επήλθε από κακώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στη θάλασσα. Παράλληλα, τονίσθηκε πως στα πτώματα των τριών ναυτικών δεν βρέθηκαν κακώσεις από έκρηξη, από ωστικό κύμα, ή από φλόγα, ενώ δεν βρέθηκαν ίχνη από βολίδες πυροβόλου όπλου.
Η κηδεία του Βλαχάκου, πραγματοποιήθηκε την 9η Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στον Πειραιά παρουσία πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Κουρής, ο Χρήστος Σαρτζετάκης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενώ η σορός του ετάφη στο Νεκροταφείο Αναστάσεως.
Τον Φεβρουάριο του 1996, με απόφαση του ΓΕΝ, προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του αντιπλοιάρχου. Παράλληλα, στήθηκαν προτομές προς τιμήν του τόσο στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Λάγια Λακωνίας.