Μερικές φορές, φαίνεται σαν όλα όσα έχετε μάθει για το φαγητό και το μαγείρεμα να είναι ένας μύθος. Τα κόλπα στην κουζίνα και οι έξυπνες συμβουλές δεν λειτουργούν και οι μύθοι διαλύονται εύκολα.
Παρακάτω αποφασίσαμε να σας αποκαλύψουμε τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία της μαγειρικής. Είναι καιρός να σταματήσετε να πιστεύετε ότι ακούτε...
#1 Δεν θα συμβεί τίποτα κακό αν καταναλώσετε ληγμένο φαγητό.
Μύθος
Η ημερομηνία λήξης, στην πραγματικότητα πληροφορεί πως μετά από αυτή την ημερομηνία, το προϊόν χάνει την ποιότητα και τη θρεπτική του αξία. Οι σπάνιες εξαιρέσεις αυτού του κανόνα περιλαμβάνουν μόνο τα μη αναλώσιμα τρόφιμα. Αυτό ισχύει μόνο αν έχουν διατηρηθεί σωστά.
#2 Ποτέ μην ξεπαγώνετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλήθεια
Αν ξεπαγώνετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα βακτήρια διπλασιάζονται κάθε 20 λεπτά. Ο ασφαλέστερος τρόπος να ξεπαγώσετε τρόφιμα είναι τοποθετώντας τα στο ψυγείο.
#3 Δεν είναι ασφαλές να φάτε τρόφιμα μέσα από κονσέρβα που έχει χτυπηθεί.
Μύθος
Αν δεν υπάρχει βαθούλωμα στο πάνω ή κάτω μέρος της συσκευασίας και η ασφάλεια δεν είναι σπασμένη ή κομμένη, τότε δεν αποτελεί κίνδυνο. Πρέπει να αποφύγετε τις κονσέρβες που έχουν σκουριάσει ή διογκωθεί.
#4 Το αλκοόλ εξατμίζεται εντελώς κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Μύθος
Μετά το βράσιμο, το 85% του αρχικού αλκοόλ παραμένει. Μετά από 1 ώρα σιγανού μαγειρέματος παραμένει το 25%. Μετά από 3 ώρες μόνο το 5%.
#5 Τα αποφάγια μπορούν να διατηρηθούν μέχρι 1 εβδομάδα.
Μύθος
Μπορείτε να κρατήσετε τα αποφάγια για 3 μέρες και όχι περισσότερο. Αν είστε σίγουροι πως δεν θα φάτε το σουφλέ πατάτας σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τοποθετήστε το στην κατάψυξη.
#6 Τα αβγά δεν πρέπει να τοποθετούνται στην πόρτα του ψυγείου.
Αλήθεια
Τα αβγά πρέπει να αποθηκεύονται στο δοχείο ή το ράφι που προορίζεται για αυτά μέσα στο ψυγείο και όχι στην πόρτα του. Έτσι, η θερμοκρασία θα παραμένει ίδια και σταθερή.
#7 Το να ξαναγεμίζετε τα πλαστικά μπουκάλια κάνει κακό στην υγεία σας.
Αλήθεια
Η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού χωρίς να τα πλένετε σωστά, είναι κακή ιδέα. Για να αποφύγετε την βακτηριακή μόλυνση, πλύνετε πάντα τα μπουκάλια σας με ζεστό νερό, σαπούνι και βούρτσα.
#8 Είναι καλύτερο να αφήνετε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο.
Αλήθεια
Πρέπει να αφήνετε το φαγητό να κρυώνει πριν το βάλετε στο ψυγείο. Αλλιώς, θα απελευθερώσει θερμότητα μέσα στο ψυγείο και θα ζεστάνει όσα τρόφιμα βρίσκονται εκεί.
#9 Το τεφλόν είναι καρκινογόνο.
Μύθος και αλήθεια
Το τεφλόν απελευθερώνει τοξικά αέρια όταν θερμανθεί πάνω από τους 370 βαθμούς. Ωστόσο, κανείς δεν μαγειρεύει σε τέτοιες θερμοκρασίες, σωστά; Αν αμφιβάλλετε ακόμη, αερίστε καλά την κουζίνα σας καθώς μαγειρεύετε και πετάξτε τα τηγάνια με φτηνό σμάλτο.
#10 Προσθέτοντας λάδι στο νερό που βράζουν τα μακαρόνια, τα αποτρέπεται από το να κολλήσουν μαζί.
Μύθος
Τα μακαρόνια σας θα γλιστρούν και η σάλτσα θα απομακρύνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.
Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.
Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.
Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
1. Φράσεις όπως f**ck you, suck my d**ck, take head etc επιτρέπονται μόνο αν απευθύνονται σε λαμόγια της πολιτικής και το lifestyle
2. Ta agglika epitreponte mono gia xioumoristikous logous i, otan imetha vevei oti to istologiο diavazi h Mrs Diamantopoulou h o von Droutsas
kentripotideas.blogspot.gr/ δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.
Από εδώ και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να σχολιάσει χωρίς να έχει συνδεθεί είτε μέσω facebook, twitter, google plus, η με λογαριασμό disqus.
Για επικοινωνία στείλτε e-mail στο kentripotideas@gmail.com