Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το αλάτι και πώς να ελέγξουμε τις αρνητικές συνέπειες της υπερκατανάλωσής του....
Στην αρχαία Ρώμη το αλάτι λειτουργούσε ως νόµισµα και η ανταλλακτική του αξία ίσχυε και σε πολλές άλλες περιοχές και περιόδους. Μάλιστα, η αγγλική λέξη «salary», δηλαδή μισθός, προέρχεται από τη λατινική λέξη «salarium», που σημαίνει πληρωμή με αλάτι.
Από τότε βέβαια πολλά έχουν αλλάξει και το αλάτι έχει χάσει την τόσο σημαντική οικονομική αξία του, λόγω αφθονίας. Όμως, παραμένει ένα προϊόν που το χρησιμοποιούμε καθημερινά στο φαγητό, τόσο σαν ενισχυτικό γεύσης, όσο και σαν συντηρητικό.
Το αλάτι αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο. Είναι ένα κρυσταλλικό στερεό, λευκού, απαλού ροζ ή ανοιχτού γκρι χρώματος και προέρχεται από το θαλασσινό νερό ή από καταθέσεις σε βράχους. Είναι απαραίτητο για όλα τα έμβια όντα, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται απερίσκεπτα.
Γιατί το χρειαζόμαστε;
Τα ιόντα χλωρίου και νατρίου είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για την ρύθμιση της ποσότητας νερού στον οργανισμό μας. Το νάτριο είναι απαραίτητο για να κρατά σε ισορροπία του νερού στο σώμα μας, αλλά και για να βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συστολή και τη χαλάρωση των μυών μας. Κι επειδή το νάτριο προσελκύει σαν μαγνήτης το νερό, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατακράτηση νερού στο σώμα μας.
Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε;
Η αναγκαία ποσότητα αλατιού, αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,3 γραμμαρίων, ανάλογα βέβαια την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς (π.χ. διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ά.). Σε ιδανικές περιπτώσεις, 5 με 6 γραμμάρια αλατιού είναι αρκετά.
Βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού
Οτιδήποτε καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες έχει κακές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αυξάνει την ποσότητα του νατρίου στο σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Παρά το γεγονός ότι το αλάτι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων, όπως η ασθένεια ή δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συνδέεται επίσης με καταστάσεις όπως η δίψα, η αναιμία, ψευδή πείνα και μερικές σοβαρές ασθένειες όπως αυτά που δίνονται παρακάτω.
Τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι τα εξής:
1. Υπέρταση: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί υπέρταση, η οποία με την σειρά της είναι υπεύθυνη για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και οι επιδράσεις του αλατιού διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι γενικές παρενέργειες του αλατιού έχουν εξακριβωθεί από έρευνες σε 52 διαφορετικά εργαστήρια.
2. Καρδιαγγειακές παθήσεις: Σε έρευνα που διεξήχθη το 2007, έγινε γνωστό ότι άτομα με φυσιολογική προς υψηλή πίεση, τα οποία ελάττωσαν την κατανάλωση αλατιού, μείωσαν κατά 25% τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Επίσης είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση.
3. Εγκεφαλικά επεισόδια: Όσο λιγότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να αντιμετωπίσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνες απέδειξαν μάλιστα ότι μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση κατά ένα γραμμάριο, οι πιθανότητες μειώνονται κατά ένα έκτο, κατά δύο γραμμάρια, μειώνονται κατά ένα τρίτο και κατά τρία γραμμάρια, μειώνονται κατά το ήμισυ.
4. Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας ή καρδιακή διεύρυνση: Αρκετά άτομα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης, ακόμη και εάν καταναλώνουν πολύ αλάτι. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν υπερτροφία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που μπορεί να προκαλέσει άλλα καρδιακά προβλήματα.
5. Κατακράτηση υγρών: Η ποσότητα νατρίου στον οργανισμό μας καθορίζει το επίπεδο υγρών στο σώμα μας. Εάν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, τα νεφρά δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις περιττές ποσότητες από το σώμα μας και έτσι προκαλείται κατακράτηση υγρών, μερικά από τα οποία συσσωρεύονται γύρω από την καρδιά. Οι γιατροί συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού για τη θεραπεία οιδημάτων.
6. Πεπτικό σύστημα: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει τρείς συνέπειες στο πεπτικό σύστημα: α) μπορεί να προκαλέσει γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη, β) η μείωση της πεψίνης (πεπτικού ενζύμου), λόγω της πρόσληψης αλατιού, αυξάνει τα επίπεδα οξύτητας και προκαλεί πεπτικές διαταραχές και γ) έρευνες στην Ιαπωνία έχουν συνδέσει τον καρκίνο του στομάχου και τον γαστρικό καρκίνο με την υψηλή κατανάλωση αλατιού.
7. Μαλλιά: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η αλωπεκίαση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.
8. Αύξηση έκκρισης χολής: Όταν καταναλώνουμε αλμυρά φαγητά, η έκκριση χολής αυξάνει, κάνοντας το αίμα πιο πηκτό και μειώνοντας τη ζωντάνια μας. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει παθήσεις του δέρματος, όπως έντονη ξηροδερμία στο πρόσωπο και τα χείλη.
9. Οστεοπόρωση: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση, με τις γνωστές συνέπειες. Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο λιγότερα μεταλλικά στοιχεία απορροφούνται από τον οργανισμό μας.
10. Θάνατος: Μεγάλη ποσότητα αλατιού, σε μικρή περίοδο -περίπου ένα γραμμάριο για κάθε κιλό του σώματος μας- μπορεί να αποδειχτεί μοιραία. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί όταν το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμετικό ή όταν έχει μπερδέψει κάποιος το αλάτι με ζάχαρη.
Πώς να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού
- Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν νάτριο, οπότε καλό είναι να μην προσθέτουμε αλάτι σε σαλάτες και χυμούς.
- Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες έχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού (και ζάχαρης) και τα αλμυρά σνακς.
- Κρύβουμε την αλατιέρα από τα τραπέζι, ώστε να μην προσθέτουμε ασυναίσθητα παραπάνω αλάτι στο φαγητό.
- Προσθέτουμε μπαχαρικά, βότανα, χυμούς φρούτων και ελαιόλαδο σαν ενισχυτικά γεύσης, υποκαθιστώντας το αλάτι.
- Το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο αναδεικνύει το φυσικό άρωμα και τη γεύση των λαχανικών, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι
- Με άσκηση και συντήρηση ενός φυσιολογικού βάρους ,αποβάλλουμε τις περιττές ποσότητες αλατιού.
- Διαβάζουμε τις ετικέτες με τα συστατικά και επιλέγουμε τα προϊόντα με τις μικρότερες ποσότητες αλατιού.
- Όταν γευματίζετε εκτός σπιτιού, φροντίστε να ζητάτε από τον υπεύθυνο να βάζει λίγο αλάτι
Αλάτι και υγεία 2
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Μεταβολικές Διαταραχές
American College for the Advancement in Medicine
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι
1) μια δίαιτα με μειωμένη πρόσληψη αλατιού είναι υγιεινή και
2) δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του μαγειρικού και του θαλασσινού αλατιού...
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια!
Γιατί όμως είχαμε επικεντρωθεί στη μείωση του αλατιού τα προηγούμενα χρόνια;
Μελέτες που είχαν γίνει τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 είχαν ενοχοποιήσει το αλάτι σχετικά με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια νέα στοιχεία. Βρέθηκε λοιπόν ότι αυτές οι μελέτες δεν ήταν σωστά σχεδιασμένες και τα συμπεράσματα που είχαν βγει από αυτές ήταν αυθαίρετα.
Χωρίς το αλάτι δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής. Είναι τόσο απαραίτητο όσο το οξυγόνο και το νερό. Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι περιέχει πάνω από 80 απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, ενώ το ραφιναρισμένο αλάτι δεν περιέχει καθόλου μεταλλικά στοιχεία.
Είναι αδύνατον για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω στα νεφρά και παράγουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες) να λειτουργήσουν σωστά υπό έλλειψης αλατιού.
Η ιστορία του αλατιού
Στην αρχαιότητα ήταν τέτοια η αξία του αλατιού που χρησιμοποιούνταν ως μέσον συναλλαγής.
Ο Ιπποκράτης (450 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού. Χρησιμοποιούσε αλάτι για να θεραπεύσει λοιμώξεις, συμφορήσεις και άλλα νοσήματα. Ο Παράκελσος (1500 μ.Χ.) έγραψε ότι εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε απαραίτητα το αλάτι και ότι χωρίς αλάτι θα είχαν αποσυντεθεί τα πάντα.
Ραφιναρισμένο έναντι μη ραφιναρισμένου αλατιού
Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι, περιέχει πάνω από 80 μέταλλα και στοιχεία απαραίτητα για τη ζωή, ενώ το ραφιναρισμένο αλάτι δεν έχει κανένα ωφέλιμο μεταλλικό στοιχείο, περιέχει όμως πρόσθετα – sodium ferrocyanide, ammonium citrate και aluminum silicate – που δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο σώμα.
Το αλάτι ραφινάρεται για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του στα ράφια. Η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλατιού αυξάνει την οξύτητα μέσα στο σώμα. Τα όργανα του σώματος (ο εγκέφαλος, το ανοσοποιητικό σύστημα, το συκώτι, τα νεφρά κ.ά.) δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αν η οξύτητα του οργανισμού είναι αυξημένη.
Σε γενικές γραμμές τα επεξεργασμένα τρόφιμα – από τα οποία έχουν αφαιρεθεί όλα τα υγιεινά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα – αυξάνουν την οξύτητα του οργανισμού. Όταν τρώμε αυτές τις τροφές που τους έχουν αφαιρεθεί όλα τα ζωτικά συστατικά το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις δικές του αποθήκες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων για να τις διασπάσει.
Μακροπρόθεσμα αυτό προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και χρόνια νοσήματα. Ο καρκίνος και τα χρόνια νοσήματα είναι δύο αρνητικές συνέπειες ενός όξινου οργανισμού από την στιγμή που τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται καλύτερα σε όξινο περιβάλλον.
Τα μεταλλικά στοιχεία είναι από τους πιο ισχυρούς αλκαλικούς (αντίθετου του όξινου) παράγοντες στο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο να χρησιμοποιείτε μη ραφιναρισμένο φυσικό αλάτι και να αποφεύγετε το ραφιναρισμένο αλάτι όσο μπορείτε.
Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Η υπέρταση είναι ο κύριος λόγος για τη σύσταση δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η βιβλιογραφία και η πρακτική όμως έχουν δείξει πολύ μικρή σχέση μεταξύ του αλατιού και της υπέρτασης. Μόνον ορισμένοι ευαίσθητοι στο αλάτι ασθενείς έχουν οφέλη από μια δίαιτα που περιορίζει την κατανάλωση αλατιού.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σχετίζεται με πάνω από 400% αύξηση των καρδιακών προσβολών στους άνδρες! Οι δίαιτες με μειωμένη πρόσληψη αλατιού αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οφέλη από το αλάτι
Υπάρχουν πολλά οφέλη από το φυσικό, μη ραφιναρισμένο αλάτι που περιλαμβάνουν:
Κατάλληλη ενίσχυση και ισορροπία των επινεφριδίων
Κατάλληλη ενίσχυση και ισορροπία του θυρεοειδή
Το νάτριο και το νερό διατηρούν το νευρικό σύστημα υγιές
Τα μεταλλικά στοιχεία από το αλάτι και το νερό βοηθούν όλα τα κύτταρα να αποβάλουν τις τοξίνες τους
Το νάτριο βοηθάει τα επινεφρίδια να διατηρούν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στο σώμα
Επιτρέπουν την αποτοξίνωση από το βρώμιο με το χλώριο
Συμπέρασμα
Βοηθώντας τα βιοχημικά συστήματα του οργανισμού με την εξισορρόπιση των επιπέδων των ορμονών και παρέχοντας αρκετό ιώδιο και φυσικό αλάτι, το οποίο είναι χαμηλό στην πλειοψηφία των ανθρώπων, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα και θα προλάβουμε τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες.
Παρόλα αυτά αυτή η ολιστική, φυσική προσέγγιση απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από πλευράς των ασθενών – όχι μόνο σε επίπεδο εξετάσεων και λήψεως συμπληρωμάτων – αλλά και προσοχή στη λήψη τροφών αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά, έτοιμα φαγητά με βρώμιο. Συνιστάται η κατανάλωση βιολογικών τροφών (χωρίς φυτοφάρμακα) στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
http://www.drtsoukalas.com
Το αλάτι στη διατροφή θεωρείται η σημαντικότερη αιτία της υπέρτασης και οι γιατροί συνιστούν τη μείωση του αλατιού για τον έλεγχο της πίεσης.
Αλλά η συσχέτιση αυτή έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι δεν ισχύει.
Βασίστηκε, όπως προκύπτει από άρθρο στο San Jose MercuryNews, σε μελέτη που έγινε το 1989 από την αμερικανική ιατρική ένωση στον πληθυσμό των Ινδιάνων του Αμαζονίου που η τροφή τους δεν είχε σχεδόν καθόλου αλάτι.
Η ιατρική ένωση μολονότι, όπως φαίνεται στο άρθρο αυτό, παραδέχθηκε ότι η συσχέτιση αλατιού και υπέρτασης είχε βασιστεί σε λανθασμένη έρευνα, αντί να αποσύρει τη σύσταση για μειωμένη κατανάλωση αλατιού, επέμεινε στη σύσταση αυτή, γιατί, όπως είπαν, δεν ήθελαν να χάσει το κοινό την εμπιστοσύνη του στις συστάσεις των γιατρών.
Το παρακάτω κείμενο είναι από το ιστολόγιο ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
“Παραθέτω απόσπασμα που μετέφρασα από το βιβλίο (ABC of Asthma, Allergies and Lupus) του γιατρού Fereydoon Batmanghelidj και είναι σχετικό με θεραπείες βασισμένες σε νερό και φυσικό αλάτι.
Φυσικά ο καθένας θα πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του και να έχει τη σύμφωνη γνώμη του πριν προχωρήσει σε όποιου είδους θεραπεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ιατρικό ιστορικό”.
Πολλά αλάτια φέρουν την επισήμανση “θαλασσινό αλάτι” αλλά πλένονται και βράζονται σε ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες αφαιρούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία από το αρχικό ακατέργαστο προϊόν.
Κατόπιν προστίθενται κι ένα σωρό αντισυσσωματικές ουσίες για να μη σβολώνει και το προϊόν αυτό φτάνει στο τραπέζι μας.
Αυτό δεν είναι το αλάτι που θέλει το σώμα μας .
Το σώμα μας θέλει 100% φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Το αλάτι έχει πολλές άλλες λειτουργίες εκτός από την απλή ρύθμιση της υγρασίας του σώματος.
Εδώ είναι μερικές από τις πρόσθετες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού σύμφωνα με τον Dr. Batmanghelidj στο βιβλίο του ABC of Asthma, Allergies and Lupus στις σελίδες 144-150:
Το αλάτι είναι ένα ισχυρό φυσικό αντισταμινικό.
Την επόμενη φορά που θα έχετε μια ρινική καταρροή ή υγρά μάτια από τις αλλεργίες, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό βρύσης, βάλτε μια πρέζα αλάτι στο τέλος της γλώσσας σας και αφήστε το να διαλυθεί.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για το άσθμα.
Την επόμενη φορά δοκιμάστε το παραπάνω πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή εισπνοών.
Το αλάτι βοηθά στην ανακούφιση του “στρες”.
Το αλάτι είναι σημαντικό για την αφαίρεση της οξύτητας από τα κύτταρα του εγκεφάλου σας.
Οι νεφροί δεν θα λειτουργήσουν σωστά χωρίς αλάτι.
Επίσης η κατάθλιψη και τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να μετριαστούν κατά πολύ με τη λήψη περισσότερου αλατιού, πίνοντας περισσότερο νερό, με σωστή διατροφή και περπάτημα.
Οι έχοντες προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης και ακούσια απώλεια ούρων θα μπορούσαν να βοηθηθούν με την προσθήκη περισσότερου αλατιού στη διατροφή τους.
Οι διαβητικοί μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να μειώσουν την ανάγκη τους για ινσουλίνη με τη λήψη αλατιού.
Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να σταματήσουν με την τοποθέτηση μια πρέζας αλάτι στο τέλος της γλώσσας μέχρι να διαλυθεί.
Το πεπτικό μας σύστημα απαιτεί το αλάτι για να απορροφήσει σωστά τα τρόφιμα που τρώμε.
Εάν έχετε μυϊκές κράμπες το αλάτι μπορεί να τις ανακουφίσει.
Δοκιμάστε να βάλετε μια πρέζα αλάτι στο τέλος της γλώσσας σας και αφήστε το να διαλυθεί.
Τα οστά αποκτούν τη σκληρότητά τους από το αλάτι, όχι από το ασβέστιο.
Η οστεοπόρωση προκαλείται από τη μη λήψη αλατιού και νερού καθημερινά.
Όσοι έχουν προβλήματα διατήρησης της στύσης, θα πρέπει να τρώνε περισσότερο αλάτι και να πίνουν περισσότερο νερό .
Σε μια μελέτη σχεδόν 3.000 άνδρες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, οι άνδρες σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι είχαν 430% αύξηση των καρδιακών προσβολών σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι.
Η ΣΕΛΊΔΑ ΈΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΌ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΕΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΌ ΣΑΣ.
«Κάλλιον του θεραπεύειν, προλαμβάνειν!».
Πηγή: ABC of Asthma, Allergies and Lupus by Dr Fereydoon Batmanghelidj
http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2013/02/blog-post_2577.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.
Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.
Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.
Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...
Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
1. Φράσεις όπως f**ck you, suck my d**ck, take head etc επιτρέπονται μόνο αν απευθύνονται σε λαμόγια της πολιτικής και το lifestyle
2. Ta agglika epitreponte mono gia xioumoristikous logous i, otan imetha vevei oti to istologiο diavazi h Mrs Diamantopoulou h o von Droutsas
kentripotideas.blogspot.gr/ δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.
Από εδώ και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να σχολιάσει χωρίς να έχει συνδεθεί είτε μέσω facebook, twitter, google plus, η με λογαριασμό disqus.
Για επικοινωνία στείλτε e-mail στο kentripotideas@gmail.com